Thursday, June 14, 2012


Sahutan kasih sayang Sang Cinta.., 


kredit to k.tini aka mualimah
Minggu ini macam-macam perkara berlaku, exam, motor rosak tengah highway dan "kesesakan Mr.D"..semua berlaku sekelip mata je.. macam bunga-bunga kering kat atas rumput tu.. tak sedar pun bilalah ia wujud..sampailah part Allah uji dengan kesusahan yang betul2 mencabar kudrat seorang wanita dan keterbatasan sehingga memerlukan pertolongan yang tak lain adalah Allah azza wa jalla. bila berlaku benda-benda macam ni its remind me about satu ayat dalam surah al ankabut:2:

Firman Allah swt:

Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, "Kami telah beriman," dan mereka tidak diuji?

dan lagi satu ayat dalam surah al baqarah: 155-156. Firman Allah taala:

Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan , kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-rang yang sabar. Iaitu orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka berkata " Innalillahiwa inna ilaihi rajiun" (Sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nyalah kami kembali)


hmm..asal tetiba banyak pulak air masin kat pipi ni..

Saat motor rosak di highway.. tak dapat bayangkan diri ini akan menolak motor walaupun kat uni dulu pernah jugak tolak motor kalau tayar bocor atau minyak motor ting tong..tapi mencabar kut..kat dalam hati tak henti-henti minta pada allah supaya tolong diri ni.. last-last memang ada hamba Allah yang tolong (moga Allah sahaja yang dapat mengganjarinya selayaknya)..hamba Allah nilah yang tolong heret dengan motor dia guna penyangkut kakinya..serius waktu tu takde dah nak fikir orang ni jahat ke apa..sebab percaya sangat-sangat allah akan ada bersama-sama dalam setiap ujian yang dia bagi..(teringat kata2 pakcik yang menolong ni..berbahasa kau dan aku sahaja: 

Pkck H.M: "Jangan risau, kau budak baik, mesti Allah tolong"
Diri sendiri: "insya allah" (dalam hati sambil minta Allah berikan kemudahan dan janganlah sampai menyusahkan orang)..lidah kelu tidak terkata..

 Allah takkan biarkan hambanya susah sorang-sorang..ditambah pula apabila mendengar rintihan dan keluhan sang hambanya, takkanlah Dia yang maha Pengasih nak biarkan? tak kan sekali-kali kan? Allah akan datangkan ujian pada hambanya yang Dia cintai.. sebab Dia tak nak hambanya tu jauh darinya, melupakannya walau sesaat pun..  Dia tahu sangat apa kelemahan hambanya dan adakalanya Dia memberi nikmat pada hambanya untuk uji sama ada semakin bertambahkah cinta hambanya pada Dia atau sebaliknya..jika sebaliknya apalah gunanya Dia memberi nikmatnya jika hamba yang Dia cintai semakin menjauh darinya..T_T..

Jadi ditariknya nikmat-nikmat yang buat hambanya leka sangat tu supaya dia kembali semula pada Pemberi segala Nikmat ..masa tu terdetik dalam hati..kalau meminta pada manusia ..susah mereka nak faham dan mengerti kesusahan kita..yup memang betul...hati kita pun rasa tak puas je..

Tapi bila kita mengadu pada Allah kesusahan dan kesedihan hati ni..dengan mudahnya Allah hantar bantuan dengan kirimkan orang-orang yang baik hati tolong bagi Mr.D untuk repair motor dan naqibah yang tetibe call .. its so surprise.. sweettttnye Allah sebab Dia  hadirkan instinct dalam hati hamba-hamba yang dia cintai untuk membantu hambanya yang sedang dalam kesusahan.. semua benda ni serius saya terharu dengan Allah..terharu dengan kasih sayangnya..terharu dengan cintanya.. kalau orang bercinta takkanlah dia nak biarkan je orang yang dia cintai dalam kesusahan..never..

Begitu juga kita..jangan rasa tak sedar diri..pertolongan manusia tu sebenarnya Allah lah yang ilhamkan padanya..jadi rasa syukur tu sepatutnya ditujukan pada Allah..Allah yang tak pernah nak balas dendam semula kalau kita sebagai hambanya ni wat lalai, wat sakit hati Dia...Allah tak pernah pun biarkan je walau hambanya dah buat Dia camtu..

~Allah ampunkanlah aku..Jadikanlah aku hamba yang sentiasa bersyukur dan meletakkan Engkaulah yang teratas dalam hatiku.. sujud taubat sungguh2 padaMu ya Allah~ T_______________T

No comments:

Post a Comment